Μπες στη θέση μου
Η εφαρμογή Μπες στη θέση μου έχει στόχο να ενημερώσει το κοινό γύρω από θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού.
Mέσα από την επιλογή χαρακτήρων και συναισθηματικών καταστάσεων, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να αποθηκεύσουν για μελλοντική χρήση σενάρια πολλαπλών επιλογών, θίγοντας θέματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα, και όχι μόνο. Με τρόπο απλό και εύκολο, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς αλλά και το ευρύτερο κοινό μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες και να προβληματιστούν γύρω από θέματα που απειλούν τη σύγχρονη κοινωνία, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα στερεότυπα έως τον ρατσισμό και την έμφυλη βία.
Με συνέπεια στο χώρο της εκπαίδευσης, πρόθεση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι να προτρέψει μικρούς και μεγάλους να μιλήσουν και να προβληματιστούν αναφορικά με τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και αντλώντας έμπνευση από τις σύγχρονες ανάγκες, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προσδοκά η εφαρμογή Μπες στη θέση μου να αποτελέσει ένα πρότυπο παιδαγωγικό εργαλείο, εντός κι εκτός των σχολικών τάξεων και ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η εφαρμογή Μπες στη θέση μου έχει υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014-2020) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατέβασε την αφίσα
εδώ
Κατέβασε την εφαρμογή (
για Windows |
για MacOS)
Πληροφορία τότε και τώρα: Φίλος ή εχθρός;
Η εκπαιδευτική εφαρμογή «Πληροφορία τότε και τώρα. Φίλος ή εχθρός;» αποτελεί ένα διαδραστικό παιχνίδι με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και των δεξιοτήτων γραμματισμού στα μέσα (media literacy). Τα παιδιά καλούνται να εντοπίσουν ποιες ειδήσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς, ενδυναμώνοντας έτσι τις αναλυτικές του ικανότητες.
Το παιχνίδι τοποθετεί τους χρήστες σε ένα φανταστικό αλλά ρεαλιστικό περιβάλλον, παρακινώντας τα παιδιά-χρήστες να συγκρίνουν μόνα τους τις πληροφορίες και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Μέσα από διάφορα σενάρια, η εφαρμογή παρουσιάζει καθημερινά προβλήματα, προσφέροντας παράλληλα στρατηγικές για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αδιεξόδων, όπως οι φυσικές καταστροφές, ο εκφοβισμός, η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία και η οικονομική απάτη στο διαδίκτυο.
Κατεβάστε τους οδηγούς-παιχνίδια (περιέχουν βίντεο με χρήση τεχνητής νοημοσύνης) και λύστε στην τάξη ή στο σπίτι τα μυστήρια!
Οικονομική απάτη στο διαδίκτυο:
Λήψη
Εκφοβισμός:
Λήψη
Φυσικές καταστροφές:
Λήψη
Γυναίκες και Στερεότυπα
Το ασύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γυναίκες και Στερεότυπα» έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα στερεότυπων για το γυναικείο φύλο και να αναδείξει τον αντίκτυπο αυτών στην καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας.
Η υιοθέτηση έμφυλων στερεότυπων έχει άμεσο αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση, στην αίσθηση αυτό-αποτελεσματικότητας και γενικότερα στη συναισθηματική ζωή των ατόμων. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί από τους καθηγητές και δασκάλους χωρίς την παρουσία ειδικού εκπαιδευτή. Συνοδεύεται από αναλυτικές οδηγίες και είναι πολυμεσικό. Με ευαισθησία στην ετερότητα και τη συμπερίληψη, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοδοξεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γυναίκες και Στερεότυπα» να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση με τους μαθητές σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Κατεβάστε την παρουσίαση
εδώ
Κατεβάστε τον εκπαιδευτικό οδηγό
εδώ