Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει στην πολυμεσική εγκατάσταση Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία;, που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο των δράσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.00-22.00, στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.
Σε μια ανοιχτή συζήτηση με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο της Μεταπολίτευσης, καλλιτέχνες και θεωρητικοί συνομιλούν με το κοινό για τη σχέση της τέχνης με τη Δημοκρατία, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις και βιωματικές εμπειρίες των κρίσιμων χρόνων πριν και μετά την περίοδο της δικτατορίας.
Πώς εκφράστηκε η μετάβαση στη Μεταπολίτευση μέσα από την τέχνη; Πότε η τέχνη συνιστά πολιτική πράξη; Τι έχει διαφοροποιηθεί στις συνθήκες της καλλιτεχνικής δημιουργίας από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα;
Ερωτήματα και απαντήσεις για τον πολιτισμό και την πολιτική, για την ελευθερία του καλλιτέχνη και τη σχέση τέχνης και ελληνικότητας στη σύγχρονη εποχή της αποδόμησης.
Συμμετέχουν:
Ηρακλής Βλάχος, Κινηματογραφιστής (γιος Ανέστη Βλάχου)
Τιτίκα Δημητρούλια, Καθηγήτρια Τμ. Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Διαμαντής, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας
Κωστής Θέος, Μουσικός
Κώστας Καναβούρης, Δημοσιογράφος, Ποιητής
Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος Δ.Σ Ταινιοθήκης της Ελλάδος
Πάνος Κούγιας, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
Λίνα Νικολακοπούλου, Στιχουργός, Μουσικός
Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Σκηνοθέτης
Πάνος Χαραλάμπους, Εικαστικός καλλιτέχνης
Σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Στο πλαίσιο των δράσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
(Ο Νίκος Διαμαντής ενορχηστρώνει μια πλατφόρμα δημιουργικής συνεργασίας 30 και πλέον καταξιωμένων καλλιτεχνών, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, με θέμα τη Δημοκρατία και εστιάζοντας στο τρίπτυχο: Υγεία – Γλώσσα– Τροφή. Η φιλόδοξη αυτή δράση, που αποτελεί συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί σε τρία διαφορετικά τοπόσημα που αντιστοιχούν στις διαφορετικές πτυχές της Δημοκρατίας: στο Νοσοκομείο Σωτηρία (Υγεία), στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Γλώσσα) και στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου (Τροφή). Μια «δραματουργία του επείγοντος» με τη συμμετοχή επτά συγγραφέων, δεκαπέντε ηθοποιών – περφόρμερ, τριών εικαστικών επιμελητών και ενός σκηνοθέτη. Συμπράττουν ποιητές, χορευτές, εικαστικοί, μουσικοί, φιλόσοφοι, κοινωνικές δομές και Ιδρύματα. Η παράσταση – εγκατάσταση “WHAT WE OWE DEMOCRACY / ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”, είναι ένα ανοιχτό μουσείο συμπεριφορών στο οποίο οι θεατές καλούνται να κινηθούν σε διαφορετικές συνθήκες, χώρους και τοπία και να ανασυνθέσουν μόνοι τους ερωτήματα και απαντήσεις, ταμπού και αποκαλύψεις).