Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει ενεργά στην “Πρωτοβουλία 1821-2021”, η οποία συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας σημαντικών κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας.
Με δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες ανακοινώθηκαν επισήμως στην παρουσίαση της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 31 Ιανουαρίου 2020, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την ιστορική επέτειο.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
«Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία»
Η μελέτη του ελληνικού χώρου από την οθωμανική κατάκτηση μέχρι τους νεότερους χρόνους αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Με έμφαση στην ανάδειξη των πρωτογενών πηγών και στόχο την αποκατάσταση του ιστορικού χρόνου, το Ίδρυμα προχώρησε στην δημοσίευση 700 επιλεγμένων οθωμανικών εγγράφων από τα Μητρώα Ayniyat, τα οποία διατηρούνται στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης. Τα έγγραφα αυτά που εστάλησαν από την Υψηλή Πύλη στις οθωμανικές επαρχίες στο διάστημα από τον Ιούνιο του 1821 έως τον Ιανουάριο του 1828, ρίχνουν φως σε πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης άγνωστες μέχρι σήμερα. Πρόκειται για έργο διεθνών προδιαγραφών, που στόχο έχει να αποκαταστήσει παγιωμένες θέσεις και ιδεολογήματα. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε στην Αγγλική γλώσσα. Για μέγιστη διάδοση στους ακαδημαικούς χώρους το Ίδρυμα πέτυχε η έκδοση να διανεμηθεί και από το γνωστό στο χώρο ολλανδικό εκδοτικό οίκο BRILL.
Επιμέλεια: Δρ. Σουκρού Ιλιτζάκ
Δείτε περισσότερα εδώ.
Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο από εδώ.
«Χαρτογράφηση του Οικισμού της Ύδρας: Τεκμήρια Ιστορίας»
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη δημοσίευσε μελέτη για την οικιστική εξέλιξη της πόλεως της Ύδρας από τα τέλη του 17ου έως τα τέλη του 20ου αι. μέσα από τα τεκμήρια της ιστορίας. Το καλαίσθητο κουτί με το δίτομο έργο κυκλοφορεί ήδη και διατίθεται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (πληροφορίες εδώ). Σύντομα θα διατίθεται και στην Ύδρα, στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη.
Συγγραφέας: Δρ. Ίρις Παναγιωτοπούλου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος.
Δείτε περισσότερα εδώ
«Σύνορα, Κυριαρχία και Γραμματόσημα, Ελλάδα 1830-1947»
Η Ελλάδα παρουσιάζει πλούσια ανάπτυξη της εδαφικής κυριαρχίας μετά την έκρηξη της Επανάστασης το 1821 και την ίδρυση του κράτους το 1830. Η μελέτη που εξέδωσε το Ίδρυμα εξετάζει στη γενεαλογία των εδαφικών μεταβολών της Ελλάδας και τη συμβολοποίησή τους μέσω του γραμματοσήμου.
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθ. Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Δείτε περισσότερα εδώ
ΑΡΧΕΙΑ
Ψηφιοποίηση και δημοσίευση ελληνικού τμήματος του Αρχείου του Βρετανού Λόρδου Τόμας Κόχραν
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε συνεργασία με τους απογόνους του Λόρδου Τόμας Κόχραν (Thomas Alexander Cochrane, Earl of Dundonald, 1775-1860) και των Εθνικών Αρχείων της Σκωτίας (National Records of Scotland), στο Εδιμβούργο, ανέλαβε το έργο της ψηφιοποίησης και δημοσίευσης του ελληνικού μέρους του Αρχείου του, το οποίο είχε μείνει σφραγισμένο από τον θάνατό του μέχρι σήμερα.
Δείτε περισσότερα εδώ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ: «Η Ελληνική Επανάσταση: Ένα παγκόσμιο γεγονός ανεξαρτησίας»
Το Ίδρυμα σε συνεργασία με την Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση: Ένα παγκόσμιο γεγονός ανεξαρτησίας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2022 στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Δείτε περισσότερα εδώ
ΔΡΑΣΕΙΣ
Συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού (NMRN) στο Πόρτσμουθ
-
Έκθεση για τον Άγγλο Ναύαρχο Horatio Nelson
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού και περιέλαβε – μεταξύ άλλων – μεγάλο μέρος της Συλλογής Nelson του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή με τεκμήρια που σχετίζονται με τον Άγγλο Ναύαρχο που βρίσκεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα εγκαίνιά της έγιναν στις 12 Οκτωβρίου 2022 και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2023.
-
Ημερίδα στο Πόρτσμουθ: “Από τον Νείλο στο Ναβαρίνο”
Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 13 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Πόρτσμουθ ημερίδα με θέμα τη γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Μεσόγειο μετά τη ναυμαχία του Νείλου και την επίδρασή της στους υπόδουλους Έλληνες. Επιστημονικά υπεύθυνοι για την εκδήλωση ήταν η Δρ Κατερίνα Γαλάνη και ο Καθηγητής Andrew Lambert και σε αυτήν έλαβαν μέρος διακεκριμένοι Έλληνες και Βρετανοί ιστορικοί όπως ο Θάνος Βερέμης, η Τζελίνα Χαρλάφτη, και ο Σουκρού Ιλιτσάκ.
Δείτε περισσότερα εδώ
Τα νέα από το 1821 #live: Ενημερωτική και εκπαιδευτική καμπάνια στο twitter
Κατά τη διάρκεια του 2021, αναρτώνταν σχεδόν καθημερινά “ζωντανές” ειδήσεις από το 1821, στα ελληνικά και αγγλικά, δημοσιεύοντας τα γεγονότα της Επανάστασης με διαρκή ροή στο Twitter, σαν να ξεδιπλώνονται εκείνη τη στιγμή.
Δείτε περισσότερα εδώ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αφιέρωμα στο 1821
Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη περίπου 30.000 μαθητές προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλης θεματολογίας, με εξειδικευμένους εισηγητές από τον χώρο της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της ιστορικής επετείου, παρά τους έκτακτους υγειονομικούς περιορισμούς, σχεδιάστηκαν τέσσερα πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Λυκείου με θεματικούς άξονες τη λογοτεχνία και τις τέχνες. Σκοπός των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι οι μαθητές, μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, ζωγραφικά και μουσικά έργα και ιστορικές πηγές, να γνωρίσουν τα γεγονότα, τα πρόσωπα της Επανάστασης, καθώς και να προσεγγίσουν την ιδέα της Επανάστασης και τα αποτελέσματά της, όχι μόνο στη σύγχρονή της εποχή αλλά και στο παρόν και στο μέλλον.
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σχεδιάζει την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σεβόμενο τις παρούσες συνθήκες και ανταποκρινόμενο στα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τον κορωνοϊό δίνοντας τη δυνατότητα στα σχολεία να υλοποιούν το προγράμματα και εξ αποστάσεως.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ
Υποστήριξη της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος
Το Ίδρυμα στήριξε την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος καλύπτοντας μέρος του κόστους υλοποίησης των οκτώ (8) από τις περιφερειακές εκθέσεις που διοργάνωσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Δείτε περισσότερα εδώ
Υποστήριξη της εκδοτικής προσπάθειας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη υποστήριξε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΕΙΕ/ΙΙΕ) στην έκδοση 10 τόμων σειράς που ονομάστηκε «Ιστορική Βιβλιοθήκη του 1821».
Δείτε περισσότερα εδώ.
Η πλατφόρμα CENSUS
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη υποστήριξε την ολοκλήρωση και ανάρτηση στο διαδίκτυο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «The CENSUS (= Checklist of ENglish-Language Sources Useful in the Study of Modern Greek Literature)» . Η πλατφόρμα αυτή διευκολύνει την πρόσβαση του αγγλόφωνου κοινού στην ελληνική γραμματεία, παρέχοντας αναφορές για όλες τις μεταφράσεις αγγλικής γλώσσας της νεοελληνικής λογοτεχνίας και για όλες τις κρίσιμες μελέτες στα αγγλικά που σχετίζονται με τη νεοελληνική λογοτεχνία από τον 12ο αιώνα έως σήμερα, που έχουν δημοσιευθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η συλλογή CENSUS περιλαμβάνει αναφορές τόσο σε έργα που έχουν δημοσιευθεί σε πλήρη μορφή βιβλίου όσο και σε κείμενα που περιλαμβάνονται σε τόμους, όπως σύντομα λογοτεχνικά κομμάτια και άρθρα συνήθως «κρυμμένα» μέσα σε μεγαλύτερα συλλογικά έργα. Το εύρος των αναφορών εκτείνεται από το 1813 μέχρι σήμερα.
Το έργο διευθύνεται από την Ομότιμη καθηγήτρια του Boston College, Ντία Φιλιππίδου- Bakker.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” και μάθετε για όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται: www.protovoulia21.gr
Συνοδευτική εικόνα: “Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου” (1827). Πηγή: Travelogues