Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (2010)

Εργαστηριακές ασκήσεις για να έρθουμε σε επαφή με το περιβάλλον. Μέσω της βιωματικής συμμετοχής των παιδιών, θα γνωρίσουμε και θα αναρωτηθούμε για τις βασικές σχέσεις μας με τη φύση. Μέσα από δέκα εργαστηριακές –βιωματικές εμπειρίες:

  • Θα μπούμε στον κόσμο των επιστημόνων, των καλλιτεχνών, των γεωπόνων και των κηπουρών, και θα γνωρίσουμε με το δικό τους τρόπο  το περιβάλλον.
  • Θα αναρωτηθούμε εάν τα σκουπίδια μπορούν να έχουν αξία ως ένας ανανεώσιμος πόρος. Εάν έχουμε παρατηρήσει μέχρι σήμερα πώς αναπτύσσεται μια φασολιά, ακόμη κι αν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε χωρίς σκουλήκια.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε διασκεδαστικούς και εναλλακτικούς τρόπους, για να δούμε με κριτική ματιά, τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων μας στον πλανήτη.
  • Θα μάθουμε ανάμεσα σε άλλα, να κατασκευάζουμε ανακυκλωμένο χαρτί και χαρτί από φυτικές ίνες. Να το χρωματίζουμε με φυτικά χρώματα φτιαγμένα από μας.
  • Θα φτιάξουμε μια μυρμηγκοφωλιά για να γνωρίσουμε τους ταπεινούς οργανισμούς με την ιδιόμορφη κοινωνική οργάνωση, που συνήθως περιφρονούμε, ή, συχνά, τους φερόμαστε εχθρικά.
  • Θα συζητήσουμε για την ποιότητα του εδάφους και τα εκατομμύρια πλάσματα που κατοικούν σ’ αυτό, ή εξαρτώνται απ’ αυτό. Θα μάθουμε να κάνουμε κομπόστ.
  • Θα φυτέψουμε στην αυλή της βιβλιοθήκης χρήσιμα φυτά (δεντρολίβανο, θυμάρι, χαμομήλι, φασόλι, κ.ά.) και θα παρατηρήσουμε τα χαρακτηριστικά τους. Θα γράψουμε ημερολόγιο του κήπου μας και θα το διακοσμήσουμε με ζωγραφιές και φωτογραφίες απ’ τη δουλειά μας.
  • Θα δημιουργήσουμε καλλιτεχνήματα από πέτρα, πηλό, ανακυκλωμένο χαρτί.
  • Και άλλες πολλές δραστηριότητες, σχεδιασμένες από την Χριστίνα Λασκαρίδη και τον Δημήτρη Κούνδουρο, με στόχο την ανάπτυξη τις κριτικής σκέψης και την εμβάθυνση της γνώσης μας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσω της συμμετοχής σε πρακτικές εργαστηριακές ασκήσεις. Να κατανοήσουμε για να σεβαστούμε το σπίτι που κατοικούμε. Τη Γη.
Εργαστήρια που προγραμματίζονται:
  1. Γνωριμία και συζήτηση. Πρώτη προσέγγιση των θεμάτων. Γενικές γνώσεις βιολογίας και εξέλιξης
  2. Χώμα και καλλιέργεια (ημερολόγιο του κήπου).
  3. Μυρμηγκοφωλιές και κομπόστ
  4. Χαρτί και ανακύκλωση.
  5. Φυτά και καλλιέργεια.
  6. Φυσικές βαφές.
  7. Κλιματική Αλλαγή (Brainstorming-φύλλα εργασίας- αποτύπωμα άνθρακα).
  8. Εκδρομή, θεατρικό παιχνίδι για τους μικροοργανισμούς
  9. Οίκο-καλλιτεχνήματα, πηλός κ.ά.
  10. Αξιολόγηση προγράμματος, προετοιμασία παρουσίασης, κατασκευή αφίσας.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η ίδια ομάδα παιδιών θα παρακολουθεί το πρόγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δέκα δίωρες συναντήσεις, κάθε Σάββατο στο νέο κτήριο του Ιδρύματος, 2ας Μεραρχίας 36 στον Πειραιά.. Δηλώσεις συμμετοχής έως 27 Φεβρουαρίου 2010 στα τηλέφωνα: 210 4297540-1-2. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί υποδοχή-συνάντηση γνωριμίας γονέων, παιδιών και εκπαιδευτών.