Η Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος αποτελείται από επιμέρους συλλογές θεματολογίας σχετικής με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Περιλαμβάνει σπάνια ναυτικά όργανα, ιατρικά εργαλεία και αντικείμενα που φέρονταν στα πλοία των προηγούμενων αιώνων, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από ναυάγια, στολές δυτών των αρχών του εικοστού αιώνα, φυσικά θαλάσσια ευρήματα, πίνακες και έργα τέχνης, περιηγητικούς χάρτες, σχετικές με τη ναυτιλία εκδόσεις προηγούμενων αιώνων, καθώς και το αρχείο του υδροβιολόγου Δρος Κωνσταντίνου Λασκαρίδη για την ιχθυολογία, την ωκεανογραφία και όλους τους τομείς της αλιείας.
Τμήμα της Ναυτικής Συλλογής του Ιδρύματος εκτίθεται στο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς) και είναι ανοιχτή για το κοινό. Τεκμήρια ειδικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερης σημασίας είναι επισκέψιμα μόνο κατόπιν συνεννόησης.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-16.00 (εκτός επίσημων αργιών)
Η Ναυτική Συλλογή περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους συλλογές:
- ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΩΝ
Η συλλογή περιλαμβάνει σπάνια ναυτικά όργανα και όργανα ναυσιπλοΐας (εξάντες, τετράντες και οκτάντες, πυξίδες, τηλεσκόπια κ.λπ.), ιατρικά εργαλεία και όργανα σχεδίασης 18ου και 19ου αιώνα, αντικείμενα που φέρονταν στα πλοία των προηγούμενων αιώνων, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από ναυάγια, στολές δυτών των αρχών του εικοστού αιώνα και άλλα ναυτικά ενθυμήματα.
- ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΚΑΛΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΙΣΤΙΟΦΟΡΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Η Συλλογή περιλαμβάνει τριάντα μοντέλα ιστιοφόρων όλων των τύπων, έργα Γάλλων αιχμαλώτων των Βρετανών κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους που διήρκεσαν από το 1792 έως το 1814. Αποτελούν δείγματα μιας
τέχνης που αναπτύχθηκε μόνο εκείνη την περίοδο και για τον λόγο αυτό είναι πολύ σπάνια. Τα μοντέλα είναι δουλεμένα με κάθε λεπτομέρεια και τις περισσότερες φορές είναι αντίγραφα υπό κλίμακα πραγματικών πλοίων της εποχής. Ως πρώτη ύλη για την κατασκευή των μοντέλων, χρησιμοποιούνταν τα κόκαλα από το φαγητό των έγκλειστων Γάλλων αιχμαλώτων πολέμου.
Η Συλλογή αποτελείται από δόντια φάλαινας ή χαυλιόδοντες θαλάσσιου ίππου με εγχάρακτες απεικονίσεις διαφόρων θεματικών, έργα φαλαινοθηρών του 19ου αιώνα. Η τεχνική scrimshaw, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την κατασκευή εργαλείων και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε χειροτεχνία, αναπτύχθηκε από τους ναυτικούς που εργάζονταν σε φαλαινοθηρικά.
- ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Στη συλλογή ανήκουν αντικείμενα που παραχωρήθηκαν στο Ίδρυμα με τη μορφή χρησιδανείου από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο φωτιστικός μηχανισμός του φάρου του Ακρωτηρίου Μαλέα, πλήρης με το φωτιστικό σώμα, τον εντυπωσιακό φακό τύπου Fresnel και το μηχανισμό στροφής του φωτιστικού σώματος του φάρου.