Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή ένταξης στον Στόλο και ονοματοδοσίας του δεύτερου Πλοίου Γενικής Υποστήριξης, το οποίο δώρισε η οικογένεια του Προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πάνου Λασκαρίδη, στο Πολεμικό Ναυτικό. Στην τελετή παραβρέθηκε η Α. Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος Γιακουμάκης, καθώς και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Το ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ», όπως ονομάστηκε, έχει μήκος 85 μέτρα και εκτόπισμα 4.500 τόνων. Διαθέτει 2 προωστήριες μηχανές ισχύος 9.600 ίππων, 2 αξονικές γεννήτριες, 4 εγκάρσιους προωθητήρες, (2 πλώρα και 2 πρύμα) επιπλέον των 2 κύριων ελίκων των κύριων μηχανών. Η μέγιστή ταχύτητά του είναι 15 κόμβοι, ενώ διαθέτει και μεγάλη μεταφορική ικανότητα άνω των 2.600 τόνων στο ανοικτό του κατάστρωμα και δεξαμενές πετρέλευσης 4.000 τόνων. Το νέο πλοίο είναι «αδελφό» του ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ Ι», δωρεά και αυτό της οικογένειας του κ. Πάνου Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό, που εντάχθηκε στον Στόλο τον περασμένο Δεκέμβριο.
O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, χαιρέτισε την ένταξη του ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» στον Στόλο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ιδιαίτερης σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό, καθόσον έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη απόκτηση του «ΑΤΛΑΣ Ι», εκσυγχρονίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αλλά και επαυξάνοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες της εν πλω υποστήριξης των επιχειρησιακών δράσεων του στόλου μας». Συνέχισε, αναφέροντας ότι «το Πολεμικό Ναυτικό, ως βασικός παράγοντας ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και αποτελώντας ένα από τα ισχυρότερα στη Μεσόγειο, εγγυάται την κυριαρχία τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Και καθιστά τη χώρα ισχυρό σύμμαχο για τους φίλους, αλλά και φόβητρο, για τους επίδοξους αντιπάλους, προσδίδοντας αξιοπιστία και βαρύτητα, στον ρόλο της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις της περιοχής». Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε την απονομή με Προεδρικό Διάταγμα του βαθμού του Υποναυάρχου επί τιμή στον κ. Πάνο Λασκαρίδη, ως αναγνώριση της προσφοράς του από την Πολιτεία. Την απονομή του τίτλου έκανε η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Ο Υπουργός απένειμε στον κ. Λασκαρίδη τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής, «διότι ως συνιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου διαπιστωμένης οικονομικής δυσχέρειας που διέρχεται το Ελληνικό κράτος, διαπνεόμενος από γενναιοδωρία και αλτρουισμό, συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την κάλυψη πλείστων αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού».
Ο κ. Λασκαρίδης, συγκινημένος, ευχαρίστησε θερμά για την εξαιρετική τιμή και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την υποστήριξή του στο Πολεμικό Ναυτικό. Στην ομιλία του, ο κ. Λασκαρίδης σημείωσε πως «είναι μία σπουδαία μέρα για μένα και την οικογένειά μου, γιατί το Πολεμικό Ναυτικό μου επιτρέπει για άλλη μία φορά μετά από λίγους μήνες, να είμαι εδώ και να παρίσταμαι σε μία ακόμα τελετή ένταξης στο Στόλο μας ενός νέου πλοίου, που μαζί με το προηγούμενο -τον «ΑΤΛΑΝΤΑ»- ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» τόσο κατά την δική μου γνώμη, όσο και κατά την γνώμη του Ναυτικού μας, θα δώσει στο Στόλο μας περισσότερες δυνατότητες να κάνει τη δουλειά του πιο αποτελεσματικά και με καλύτερο τρόπο». Συνέχισε λέγοντας «Βρίσκεται η πατρίδα σήμερα σε μία δύσκολη κατάσταση. Έχει να αντιμετωπίσει μια επιθετική, προκλητική και αναθεωρητική γείτονα. Πρέπει να σκεφτούμε εάν όλοι μας κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που χρειάζεται για να ανατάξουμε αυτή την πρόκληση. Γιατί οι ηγεσίες μας, οι κυβερνήσεις μας, εμείς οι ίδιοι, όλοι μαζί, δεν θα κριθούμε από το αν καταφέραμε να πατάξουμε τον κορωνοϊό ή να ανατάξουμε την οικονομία. Θα κριθούμε από το αν καταφέραμε να υπερασπίσουμε με απόλυτο τρόπο τα Εθνικά Δίκαιά μας».
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον χαιρετισμό του ανέφερε για το νέο πλοίο ότι «φέρει το όνομα του αρχαίου μυθικού ήρωα Ηρακλή, του μέγιστου των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, που στο μυαλό του λαού μας αλλά και παγκοσμίως, αποτελεί συνώνυμο του ανυπέρβλητου θάρρους και της ακαταγώνιστης δύναμης. Η επιλογή του ονόματος προφανώς δεν έγινε τυχαία, αφού το δωρηθέν πλοίο έχει μεταξύ άλλων την ικανότητα να μεταφέρει μεγάλο φόρτο υλικών βαρέως τύπου, να ρυμουλκεί, να ποντίζει και να ανελκύει αντικείμενα με ακρίβεια, ενώ το σύστημα “σταθεροποίησης σε ακινησία” που διαθέτει, του δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίζει υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες επιχειρήσεις διοικητικής μέριμνας του Στόλου. Η ευρύτητα αυτή του φάσματος των αποστολών που δύναται να αναλάβει, καταδεικνύει και την πολύ μεγάλη αξία και σημασία της δωρεάς. Δεδομένου ότι η διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων συναρτάται από την ύπαρξη κατάλληλων μέσων που θα αναλάβουν τον πολυεπίπεδο ρόλο υποστήριξης των μάχιμων Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, η προσθήκη του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ Ι» τον περασμένο Δεκέμβριο, και τώρα του «ΗΡΑΚΛΗΣ», είναι εξαιρετικής σημασίας».
Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα και το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στον πυρήνα των συντελεστών εθνικής ισχύος για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, την προστασία του θαλάσσιου χώρου μας, αλλά και την προώθηση των ευρύτερων γεωπολιτικών μας επιδιώξεων. Η ευόδωση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού των μονάδων του Στόλου αποτελεί αναγκαία συνθήκη ώστε το ΠΝ να διατηρήσει την ικανότητα να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις συνεχώς αυξανόμενες σε αριθμό και ένταση προκλήσεις, τις οποίες γεννά ο γεωπολιτικός μας περίγυρος. Το ότι σήμερα διατηρούμε το αξιόμαχο και είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε αποτελεσματικά κάθε κακόβουλη και επιθετική ενέργεια δεν σημαίνει ότι η ικανότητα αυτή μπορεί να διατηρηθεί στο διηνεκές χωρίς ανανέωση, αναβάθμιση και απόκτηση νέων σύγχρονων μονάδων».
Τα ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ Ι» και «ΗΡΑΚΛΗΣ» είναι ηλικίας κάτω των είκοσι ετών και ναυπηγήθηκαν για την εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων πλατφορμών άντλησης πετρελαίου στην ανοικτή θάλασσα. Οι προδιαγραφές κατασκευής τους είναι εξαιρετικές και ο σχεδιασμός τους έχει γίνει με γνώμονα την επιχειρησιακή ευελιξία. Τα πλοία αυτά μπορούν να μεταφέρουν βαρέα άρματα και οχήματα μάχης και υποστήριξης, γερανούς, βαριές κατασκευές και εμπορευματοκιβώτια με διαμόρφωση και δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε αποστολής, ενώ διαθέτουν τη δυνατότητα DP2 (Dynamic Positioning), δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Τα πλοία αυτά θα χρησιμοποιούνται σε αποστολές ανεφοδιασμού των μονάδων του Στόλου, καθώς και για μεταφορά φορτίων, ρυμούλκηση, διάσωση ναυαγών, πόντιση και ανέλκυση αντικειμένων από τη θάλασσα με εξαιρετική ακρίβεια, αντιμετώπιση πυρκαγιών. Επιπλέον, είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως πλατφόρμα διάσωσης υποβρυχίων, κάτι το οποίο δεν διέθετε το Πολεμικό Ναυτικό μέχρι σήμερα.
Την Πέμπτη 2 Ιουλίου τα ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ Ι» και «ΗΡΑΚΛΗΣ» συμμετείχαν σε επιχειρησιακή εκπαίδευση, όπου έπλευσαν συντονισμένα και εκτέλεσαν με επιτυχία ασκήσεις πετρέλευσης, ρυμούλκυσης, ταχυδρομείου, αγκυροβολίας και πλευρικής προσέγγισης με την Πυραυλάκατο «ΡΙΤΣΟΣ», ενώ συμμετείχε η Φ/Γ «ΑΙΓΑΙΟΝ» και ένα ελικόπτερο Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού. Να σημειωθεί ότι η Φ/Γ «ΑΙΓΑΙΟΝ» συμμετείχε στο πρόγραμμα «ΚΥΚΝΟΣ» στο πλαίσιο του οποίου έγινε η επιτυχής αντικατάσταση τεσσάρων ηλεκτρομηχανών με νέα, σε αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων, επίσης με δωρεά του κ. Πάνου Λασκαρίδη. Την εκπαίδευση παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης.