Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών "ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ", Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ - Εναρκτήρια ομιλία

Η Έδρα «Μαριλένας Λασκαρίδη» ιδρύθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο των στόχων του για την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η έδρα φέρει το όνομα της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη, Αντιπροέδρου του Ιδρύματος, και είναι η μοναδική έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με γυναικείο όνομα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Μπολέτση στην ομιλία της. Στη χρηματοδότηση συνεισφέρει επίσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών. Στο πλαίσιο της στήριξης της λειτουργίας της έδρας, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη θα προσφέρει επίσης μία (1) έως δύο (2) υποτροφίες το χρόνο για επισκέπτες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ με στόχο την προαγωγή της έρευνας στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών. Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ολλανδίας, συνδέεται ιστορικά με το ελληνικό πνεύμα, καθώς στη βιβλιοθήκη του φυλάσσεται το πολύτιμο αρχείο του Αδαμάντιου Κοραή, ενώ από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών επιτελεί σπουδαίο επιστημονικό έργο για δεκαετίες. Η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ είναι μία από τις λίγες έδρες αντιστοίχων σπουδών στη Δυτική Ευρώπη.

 width=
Από αριστερά: Δρ. Τατιάνα Μαρκάκη, Πρόεδρος του Τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ), Μάρθα Τριανταφύλλου, Μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Ομότιμος καθηγ. Νεοελληνικών Σπουδών Δρ. Arnold van Gemert, Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Δρ. Μαρία Μπολέτση, Καθηγήτρια της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένας Λασκαρίδη» (Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ), Eλπιδοφόρος Οικονόμου, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ολλανδία, Καθηγητής Δρ. Fred Weerman, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ), Καθηγήτρια Δρ. Karen Maex, Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, Δημήτριος Χρονόπουλος, Πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία | Copyright: Jos Kuklewski
Στην εκδήλωση, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία κ. Δημήτρης Χρονόπουλος ανέγνωσε τον χαιρετισμό που απέστειλε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, στον οποίο εξήρε την προσφορά της ελληνικής γλώσσας και παιδείας στη θεμελίωση της ευρωπαϊκής παιδείας και επιστήμης. Την ομιλία παρακολούθησαν η Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Καθηγήτρια Karen Maex, ο Κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών Καθηγητής Fred Weerman, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ολλανδία κ. Ελπιδοφόρος Οικονόμου, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάνα και τα εξέχοντα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος κ. Λεωνίδα Ρεσβάνη, Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του ΕΚΠΑ, τον κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΜΠ και την κα Δέσποινα Στρατήγη, ιστορικό. Η ομιλία της Δρος Μπολέτση περιστράφηκε γύρω από την έννοια της κρίσης, όχι απλώς ως έναν περιγραφικό όρο αλλά και σαν ένα πλαίσιο σκέψης που διαμορφώνει τον τρόπο που βιώνουμε το παρόν μας και τη σχέση μας με το παρελθόν και το μέλλον, και για το γεγονός ότι πολλοί μιλούν για μια πολιτισμική αναγέννηση στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, ειδικά στους χώρους της ποίησης, της δημόσιας τέχνης και του κινηματογράφου, που προσελκύουν τη διεθνή προσοχή. Η Καθηγήτρια εστίασε σε έργα λογοτεχνίας, τέχνης και κινηματογράφου – έργα του παρόντος αλλά και του παρελθόντος – που προσπαθούν να μετατρέψουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο κρίσης σε μια αναδιαπραγμάτευση του παρελθόντος, ανοίγοντας το μέλλον σε απρόβλεπτα σενάρια. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ Η αντιπροσωπεία του Ιδρύματος ξεναγήθηκε στην περίφημη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, όπου φυλάσσεται και το πλουσιότατο αρχείο του Αδαμάντιου Κοραή. Η Δρ. Astrid Balsem, υπεύθυνη των Ειδικών Συλλογών της βιβλιοθήκης, παρουσίασε αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις ειδικές συλλογές, ενώ η Δρ. Ewa Zakrzewska από σύγχρονες εκδόσεις προηγούμενων μελών του τμήματος νεοελληνικών σπουδών.
 width=
Χειρόγραφο του Λέοντα Στ’ Σοφού (κέντρο). Παλαίτυπες εκδόσεις του ίδιου έργου (πάνω και αριστερά). Δεξιά, σύγχρονη φωτογραφική αναπαραγωγή του χειρογράφου.
 width=
Χειρόγραφες επιστολές του Αδαμάντιου Κοραή, αλληλογραφία με φιλέλληνες για την οικονομική υποστήριξη της Επανάστασης.
 width=
 width=
Επιλογές από τις σύγχρονες εκδόσεις νεοελληνικού ενδιαφέροντος (ελληνο-ολλανδικό λεξικό, μεταφράσεις νεοελληνικών έργων, μονογραφίες-μελέτες).