Ολοκληρώθηκε ο Διαγωνισμός Βιομηχανικού Σχεδιασμού Second Nature για νέους Έλληνες σχεδιαστές, που προκήρυξε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο του προγράμματος Second Nature, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του πρωτοποριακού προγράμματος Γαλάζιας & Κυκλικής Οικονομίας BlueCycle.
Ο διαγωνισμός εστίασε στους τρεις άξονες του προγράμματος: τα πλαστικά θαλάσσια απορρίμματα, τη γαλάζια και κυκλική οικονομία και τις νέες τεχνολογίες. Οι διαγωνιζόμενοι σχεδιαστές (18-35 ετών) κλήθηκαν να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο προϊόν, το οποίο ενσωμάτωσε στοιχεία από τους τρεις άξονες του Second Nature, ενώ παράλληλα είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης του διαγωνισμού επιλέχθηκαν οι δέκα επικρατέστερες προτάσεις από την κριτική επιτροπή, καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες από τον χώρο του design και της επιχειρηματικότητας, οι οποίοι τις αξιολόγησαν με βάση την πρωτοτυπία, τον δυνητικό αντίκτυπο του προτεινόμενου προϊόντος, τη δυνατότητα επιχειρηματικής εξέλιξης που παρουσίαζε, την αισθητική και τη σχεδιαστική ιδέα.
Την κριτική επιτροπή της α’ φάσης συγκρότησαν οι (αλφαβητικά): Δρ. Σπύρος Αρσένης (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος), Καθηγητής Φίλιππος Αζαριάδης – Τοπάλογλου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Κώστας Βογιατζής (Yatzer), Κωστής Καρατζάς (The Greek Foundation), Paul Kidner (The People’s Trust), Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, EIT Climate KIC Greece), Πάνος Σακκάς & Φωτεινή Σετάκη (The New Raw).
Στη συνέχεια, οι διαγωνιζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να λάβουν τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες από ειδικούς στον τομέα της επιχειρηματικότητας και η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την επιλογή των νικητήριων προτάσεων, όπου τα κριτήρια της αισθητικής και της καινοτομίας συνυπολογίστηκαν με τα επιχειρηματικά.
Οι τρεις σχεδιαστικές προτάσεις με την υψηλότερη βαθμολογία θα βραβευθούν με χρηματικό έπαθλο ύψους 2.500 ευρώ, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιπλέον καθοδήγηση (mentoring) από το «The People’s Trust». Επίσης, όλοι οι σχεδιαστές που αξιολογήθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν πάνω στις ιδέες τους, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο του BlueCycle Lab, του πρώτου χώρου στην Ελλάδα που ασχολείται με την επεξεργασία και ανακύκλωση του πλαστικού εξοπλισμού που προέρχεται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα.
Ο διαγωνισμός χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Οι νικητήριες σχεδιαστικές προτάσεις που βραβεύονται είναι οι εξής:
1. Σειρά Προϊόντων LARVTILE
Σχεδιασμός: Ευαγγελία Βαγγέλη-Μαργαρίτη
Δομικό προϊόν κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα και ανακυκλωμένη κατασκευαστική άμμο.
2. Reflow
Σχεδιασμός: Νικολέττα Παγούνα, Κωνσταντίνος Χρηστίδης
Μέσο ενημέρωσης και δημοσιοποίησης πληροφοριών, με τη λειτουργία ενός συμβατικού πανό (banner), κατασκευασμένο από θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα
3. FiSea
Σχεδιασμός: Γεώργιος Αρσενικός, Ελένη Βαρούτσου, Κωνσταντίνος Κούρος, Παντελής Παπαϊσιδώρου
Φίλτρο θαλάσσιων μηχανών που διαχωρίζει τα μικροπλαστικά κατά τη λειτουργία της μηχανής
Ειδική διάκριση κέρδισε η πρόταση:
Herbs and the city
Σχεδιασμός: Αναστασία Παπαθωμά, Μαγδαληνή Πετρολέκα
Μονάδα κατακόρυφης υδροπονικής καλλιέργειας με χρήση ανακυκλωμένων θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων και φωτοβολταϊκών
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού βρέθηκαν και οι εξής σχεδιαστικές προτάσεις (με τυχαία σειρά):
Searina (σχεδ.: Γιώργος Μπόσνας, Βασίλης Μάντος), Clean That Mess (σχεδ.: Δημοσθένης Γρούνας, Δήμος Πιστόλας), FunPlastic Toys (σχεδ.: Άλκηστη Δούκα, Ηρώ Ειρήνη Ζιάκα, Ελένη Μαρία Κανιαδάκη), SeaCURE Technologies (σχεδ.: Αναστάσιος Λαζαρίδης, Δημήτρης Στραβουλέλλης), Καθαρίζοντας την θάλασσα (σχεδ.: Λήδα Ανδρίτσου), Plasick (σχεδ.: Κρυσταλλία Κλωνάρα, Πετρούλα Γεωργιάδου)