Aikaterini Laskaridis Foundation-Αποχαιρετούμε τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φίλιππο Τσιμπόγλου

Αποχαιρετούμε τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φίλιππο Τσιμπόγλου

Βαθιά θλίψη στον κόσμο των βιβλιοθηκών και του πολιτισμού έφερε η είδηση του αδόκητου θανάτου του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Στη διάρκεια της θητείας του, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου υπήρξε ψυχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για την οποία εργάστηκε με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα. Με τις άοκνες προσπάθειές του η ΕΒΕ μπήκε σε μια νέα εποχή.

Επί των ημερών του, η συνεργασία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με την ΕΒΕ υπήρξε άριστη και δημιουργική. Στη σταθερή συνεργασία της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος με την ΕΒΕ, ιδίως στον τομέα του παλαιού και σπάνιου υλικού, η μορφή του Διευθυντή της υπήρξε πάντα εγγύηση εμπιστοσύνης και αρμονικής επικοινωνίας. Ως ιδιαίτερα σημαντική στιγμή ξεχωρίζουμε την Ημερίδα του Ιδρύματος “Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας”, για τα αρχέτυπα στις βιβλιοθήκες της Αθήνας, τον Απρίλιο του 2019, στην οποία συνέβαλε και προσωπικά προεδρεύοντας σε μία από τις συνεδρίες. Ξεχωρίζουμε επίσης την πολύ επιτυχημένη Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, μία συνεργασία της ΕΒΕ και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Βιογραφικά στοιχεία

O Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 στα Φάρσαλα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στη Βιβλιοθηκονομία-Επιστήμη Πληροφόρησης στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 1983 έως το 1999 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως υπεύθυνος Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Από το 1999 έως το 2014 υπηρέτησε ως Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από το 2014 μέχρι και το θάνατο του διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ανέλαβε το τεράστιο έργο της μετεγκατάστασής της από το Βαλλιάνειο Μέγαρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και, μετά την ολοκλήρωσή του, εργάστηκε ακούραστος για μια Εθνική Βιβλιοθήκη αντάξια του ονόματός της.