Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον φίλο και δωρητή Γιώργο Δολιανίτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη το βράδυ.
Ο Γιώργος Δολιανίτης, εκδότης και συλλέκτης, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους του χώρου των Γραμμάτων, ο οποίος εμπιστεύτηκε το Ίδρυμα και στήριξε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Ιστορικής Βιβλιοθήκης, με τη δωρεά του αρχείου και της συλλογής των βιβλίων του, που αποτελεί μία από τις πιο γνωστές και σπάνιες ελληνικές συλλογές, τόσο λόγω μεγέθους όσο και λόγω σπουδαιότητας και σπανιότητας του περιεχομένου της. Αριθμεί χιλιάδες τόμους σπανίων βιβλίων, φυλλαδίων, χαρακτικών και εντύπων που αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία, ιστορία, γλώσσα, λογοτεχνία, τον εξωελλαδικό Ελληνισμό και τον Τύπο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολλές πρώτες εκδόσεις που περιέχει, καθώς και το πολύ σημαντικό και εκτενές αρχείο ελληνικού, μικρασιατικού και ξένου Τύπου.
Ξεχωριστή η προσφορά του στη διαφύλαξη του Ολυμπιακού Ιδεώδους, καθώς στη συλλογή του συγκαταλέγονται σημαντικά τεκμήρια από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες έως και τους νεότερους. Ήταν όνειρο ζώης του η ίδρυση του Ολυμπιακού Μουσείου.
Ο Γιώργος Δολιανίτης έχει αφήσει τη σφραγίδα του στον χώρο των Γραμμάτων και της Παιδείας, ως ιδρυτής του ομώνυμου Κέντρου Σπουδών και Ερευνών. Το «Κέντρο Σπουδών και Ερευνών Γ. Δολιανίτη», πιο γνωστό ως «Σχολές Δολιανίτη», ιδρύθηκε το 1962 και λειτούργησε ουσιαστικά ως Κέντρο Ελεύθερων Σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε τομείς που μέχρι τότε δεν είχαν ακόμη εισαχθεί στα προγράμματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας. Διδάχθηκαν ανάμεσα στα άλλα μαθήματα η Ψυχολογία, η Λογοτεχνία, η Επικοινωνιολογία, οι Ανατολικές Γλώσσες, οι Αφρικανικές και Αραβικές Σπουδές και ο Ελληνικός Πολιτισμός για τους ξένους. Στις Σχολές Δολιανίτη δίδαξαν προσωπικότητες της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ειδικοί επιστήμονες. Γι’ αυτό οι απόφοιτοί τους, από το 1971 και εξής, γίνονταν δεκτοί στο τελευταίο έτος σπουδών πολλών γνωστών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ορισμένοι από αυτούς σε τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών. Ιδιαίτερη απήχηση είχαν οι κύκλοι επιμορφωτικών διαλέξεων για ενήλικους, στους οποίους δίδαξαν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που σφράγισαν την εποχή τους. Μεταξύ των εκδόσεων του Κέντρου συμπεριλαμβάνονται και δύο περιοδικά: «Λογοτεχνικά Χρονικά» (1970) και «Ψυχολογία» (1972). Στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου άρχισε να συγκροτείται σταδιακά από το έτος 1960 η βιβλιοθήκη, αποκτώντας τον πυρήνα των συλλογών της, την πενταετία 1965-1970.
Ο Γιώργος Δολιανίτης ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, με οξύ πνεύμα, πιστός στο καθήκον και πάντα πρόθυμος να προσφέρει.