Η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ανακοίνωσε τους δύο (2) υποτρόφους επισκέπτες ερευνητές για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, οι οποίοι θα ενισχύσουν το έργο της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών “Μαριλένα Λασκαρίδη”. Οι υποτροφίες χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με στόχο την προαγωγή της έρευνας στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών. Οι ερευνητές επιλέχθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη που εκδόθηκε.
Δρ. Αλέξανδρος Καζαμίας: “Sound National Convictions: Anticommunist discourse and propaganda in post-war Greece, 1944-74″ (χειμερινό εξάμηνο)
Το ερευνητικό πρόγραμμα μελετά την ιστορία της διανόησης του αντι-κομμουνισμού στην Ελλάδα, από την περίοδο του Εμφυλίου έως την πτώση της Δικτατορίας το 1974. Χρησιμοποιώντας ποικίλες πηγές κειμένων και εικόνων (φυλλάδια, ομιλίες, δημόσια έγγραφα, ραδιοφωνικές εκπομπές, σχολικά εγχειρίδια, αφίσες και ταινίες από τα επίκαιρα) εξετάζει τον τρόπο που ο κρατικός αντι-κομμουνισμός διαμόρφωσε τη μεταπολεμική κουλτούρα και πολιτική στην Ελλάδα, μέσα από έναν συνδυασμό κυβερνητικών πολιτικών, επίσημης προπαγάνδας και συγκαλυμμένης πολιτικοποίησης του εκπαιδευτικού συστήματος. Έμφαση δίνεται στον εντοπισμό της μεταπολεμικής ελληνικής ιστορίας στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου και στην αποκάλυψη των εσωτερικών κοινωνικοπολιτισμικών διαιρέσεων και των συναισθηματικών συνθηκών φόβου που δημιουργεί ο αντικομμουνισμός, συμπεριλαμβανομένων των ανασταλτικών της επιπτώσεων στον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Η μελέτη θα γίνει συγκριτικά, βλέποντας παραλληλισμούς και αντιθέσεις με άλλες εκδοχές αντικομμουνισμού στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Ο Αλέξανδρος Καζαμίας ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL). Είναι Λέκτορας (Senior Lecturer) και Διευθυντής Σπουδών στην Πολιτική, στο Πανεπιστήμιου του Κόβεντρυ (Coventry University), ενώ έχει συγγράψει το βιβλίο Greece and the Cold War: Diplomacy, Rivalry and Anti-Colonialism after the Civil Conflict. Έχει αρθρογραφήσει εκτεταμένα για θέματα νεοελληνικής ιστορίας και πολιτικής, ελληνο-τουρκικών σχέσεων, καθώς και για την ιστορία και την πολιτική της Αιγύπτου. Έχει βρεθεί ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Princeton University) και του Εδιμβούργου. Έχει δώσει συνεντεύξεις και έχει αρθρογραφήσει εκτενώς και σε πολλά έντυπα, συμπεριλαμβανομένων των TLS, the Guardian, the BBC, Russia Today, Καθημερινή, Τα Νέα, Εφημερίδα των Συντακτών, περιοδικό Αντί, Al-Ahram Weekly.