Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, η Ιστορική Βιβλιοθήκη φιλοξένησε μάθημα του Καθηγητή Στέφανου Κακλαμάνη σε φοιτητές φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα την ελληνική λογοτεχνία του 16ου αιώνα.
Στο πλαίσιο του μαθήματος παρουσιάστηκαν παλαιές και σπάνιες εκδόσεις από τις συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης, από τον 15ο έως τον 21ό αιώνα. Ο κ. Κακλαμάνης αξιοποίησε τόσο τα αρχέτυπα της έκθεσης “Η αρχαιοελληνική γραμματεία στην πρώιμη λογοτεχνία” όσο και άλλες επιλεγμένες εκδόσεις από το παλαιό υλικό της Ιστορικής Βιβλιοθήκης για να εισάγει τους φοιτητές στο πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον της Αναγέννησης. Ανάμεσά τους, εκδόσεις-σταθμοί για την κλασική γραμματεία, όπως αυτές του Άλδου Μανούτιου, αλλά και χαρακτηριστικές εκδόσεις της ιταλικής λογοτεχνίας του 15ου και 16ου αιώνα, όπως η Θεία Κωμωδία του Δάντη.
Συζητήθηκε έτσι το πώς η τυπογραφία συνολικά αλλά και η δυτική λογοτεχνία της εποχής επηρέασε τα πρώτα δείγματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, και πιο συγκεκριμένα τον Ερωτόκριτο, που αποτελεί κεντρικό θέμα του μαθήματος. Με την αφορμή αυτή παρουσιάστηκε επιλογή από διάφορες εκδόσεις του έργου, με παραδείγματα από τον 18ο αιώνα μέχρι… τον 21ο.
Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στην Ιστορική Βιβλιοθήκη και είχαν την ευκαιρία να περιεργαστούν από κοντά τα βιβλία που αξιοποιήθηκαν στο μάθημα υπό την εποπτεία των επιμελητριών του παλαιού και σπάνιου υλικού της Βιβλιοθήκης.