Aikaterini Laskaridis Foundation-Ηλεκτρονική Πλατφόρμα «The CENSUS»

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα «The CENSUS»

Στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη υποστηρίζει την ολοκλήρωση και ανάρτηση στο διαδίκτυο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «The CENSUS (= Checklist of ENglish-Language Sources Useful in the Study of Modern Greek Literature)». Η πλατφόρμα αυτή θα διευκολύνει την πρόσβαση του αγγλόφωνου κοινού στην ελληνική γραμματεία, παρέχοντας αναφορές για όλες τις μεταφράσεις αγγλικής γλώσσας της νεοελληνικής λογοτεχνίας και για όλες τις κρίσιμες μελέτες στα αγγλικά που σχετίζονται με τη νεοελληνική λογοτεχνία από τον 12ο αιώνα έως σήμερα, που έχουν δημοσιευθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η συλλογή CENSUS περιλαμβάνει αναφορές τόσο σε έργα που έχουν δημοσιευθεί σε πλήρη μορφή βιβλίου όσο και σε κείμενα που περιλαμβάνονται σε τόμους, όπως σύντομα λογοτεχνικά κομμάτια και άρθρα συνήθως «κρυμμένα» μέσα σε μεγαλύτερα συλλογικά έργα. Το εύρος των αναφορών εκτείνεται από το 1813 μέχρι σήμερα.

Το έργο διευθύνεται από τον Wim Bakker, Ομότ. Καθ. Βυζαντινών Σπουδών και Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ, και την Dia Φιλιππίδη, Ομότ. Καθ. Κλασικών Σπουδών του Boston College.

Η στήριξη του CENSUS από το Ίδρυμα έχει λάβει τη μορφή συγκρότησης δύο εργαστηρίων με υποτρόφους, ένα στη Βοστώνη και ένα στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών Μαριλένας Λασκαρίδη του Πανεπιστημίου του Amsterdam. Η επιχορήγηση από το Ίδρυμα προσφέρει τη δυνατότητα σε επιλεγμένους καθηγητές και φοιτητές που συνδέονται με την έδρα “Μαριλένα Λασκαρίδη” στο Άμστερνταμ να συμμετάσχουν στην έρευνα για το CENSUS μέσω σεμιναρίων που ξεκίνησαν στο Άμστερνταμ και συνεχίζονται στο διαδίκτυο, καθώς και την ανάπτυξη της έρευνας στην κεντρική βάση της CENSUS στη Βοστώνη (ΗΠΑ). Στο έργο, το οποίο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα έως το καλοκαίρι του 2020, συμμετέχουν ως επιστημονικοί συνεργάτες οι:

– Ανθή Αργυρίου (Υποψ. Δρ. στο Amsterdam School for Cultural Analysis, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ)

– Γεώργιος-Ευγένιος Δουλιάκας (ΜΑ Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμικής Ανάλυσης, Πανεπιστήμιο του Λέιντεν)

– Δρ. Χαράλαμπος Πασσαλής, φιλόλογος, επισκέπτης εισηγητής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (2019-2020).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.censusofmoderngreekliterature.org