Aikaterini Laskaridis Foundation-Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ήταν από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που εφάρμοσε τις νέες ηλεκτρονικές μεθόδους, πέραν της ψηφιοποίησης, για την επεξεργασία των συλλογών του. Αρχικά με το καινοτόμο Travelogues – Με το Βλέμμα των Περιηγητών, και στη συνέχεια με τις εφαρμογές ToposText και TravelTrails: Αποστολές και Εξερευνήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, 1500-1830, στοχεύει συστηματικά στην ανάδειξη θεμάτων και πηγών που επιμορφώνουν και διευκολύνουν την έρευνα σε βάθος.

Travelogues – Με το Βλέμμα των Περιηγητών (travelogues.gr)

 class=

Ιστοσελίδα

Περισσότερες από 23.000 εικόνες από τις εκδόσεις των περιηγητών (15ος-19ος αιώνας), επιστημονικά τεκμηριωμένες στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά, περιμένουν κάθε επισκέπτη να τις ανακαλύψει. Δείτε λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ.

TravelTrails ( traveltrails.gr)

 class=

Ιστοσελίδα

Ψηφιακή βάση δεδομένων όπου παρουσιάζονται τα κείμενα των περιηγητών που ταξίδεψαν στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του 16ου αιώνα έως το 1830. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΣΑ. Μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες εδώ.

ToposText (topostext.org)

 class=

Ιστοσελίδα και δωρεάν εφαρμογή για φορητές συσκευές Apple & Android

Η πρωτοποριακή εφαρμογή ToposText προσφέρει σε κάθε χρήστη ένα διαδραστικό ταξίδι μέσα από έναν χάρτη και τα κείμενα της ελληνικής και λατινικής γραμματείας. Η εφαρμογή κατέκτησε την 1η θέση στα διεθνή βραβεία «Digital Humanities Awards 2016», στην κατηγορία της καλύτερης ψηφιακής εφαρμογής για το ευρύ κοινό (Best Use of Digital Humanities for Public Engagement). Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Τέλος, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει στη χρηματοδοτούμενη από ευρωπαϊκό πρόγραμμα εφαρμογή Tracce, μία καινοτόμο ταξιδιωτική εφαρμογή, η οποία καλεί τους χρήστες να εξερευνήσουν την Ελλάδα μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές που συνδυάζουν τη μάτια των περιηγητών του 19ου αιώνα με τη γνώση του 21ου μέσα από 9 διαδρομές. Δείτε περισσότερα εδώ.