Η Βία στο Σχολείο: Εκφοβισμός και Θυματοποίηση (2007)

Στη σημερινή εποχή πληθαίνουν όχι μόνο τα περιστατικά σωματικής βίας (ενώ αυξάνεται και η σοβαρότητά τους) αλλά και αυτά της ψυχολογικής βίας, του εκφοβισμού και της θυματοποίησης, των στοιχείων που στη διεθνή βιβλιογραφία ονομάζεται bullying. Οι συνέπειες αντίστοιχα, στη σωματική και ψυχολογική υγεία και ευημερία των παιδιών που έχουν βιώσει τέτοια περιστατικά, συχνά είναι σοβαρότατες και μπορεί να διαρκέσουν μία ζωή. Μέσα από τη διημερίδα αυτή, προσπαθήσαμε να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε πάνω στους παράγοντες, τις ειδικές συνθήκες που γεννούν τέτοιες συμπεριφορές. Επίσης προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε την ιστορία αυτή με όσο περισσότερο ρεαλιστικό, και συνεπώς σκληρό τρόπο γίνεται. Το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε δεν είναι αυτό του στιγματισμού, της τιμωρίας, της περιθωριοποίησης ή άλλου σκληρού μέτρου έναντι των «θυτών». Αντίθετα μέσα από τις ομιλίες των ειδικών, θέλαμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο της βίας γενικά αλλά και ειδικά στο σχολικό περιβάλλον είναι πολυπαραγοντικό. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση θεωρούμε ότι είναι περισσότερο επιτυχημένες όταν γίνονται συνολικά, αυτό που στην αγγλική ορολογία λέγεται «whole school approach», αναπόσπαστο μέρος της σχολικής ζωής και κουλτούρας. Οι ομιλητές μας από την Αγγλία, έμπειροι σχολικοί ψυχολόγοι, παρουσίασαν τέτοιους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης, έτσι ώστε να συμβάλλουμε ο καθένας χωριστά αλλά και όλοι μαζί, και όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, στο να μην ξαναφοβηθεί ποτέ κανένα παιδί να πάει σχολείο.

Το Πρόγραμμα

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

13.30 – 13.50 Εισηγήτρια:  Αλεξάνδρα Ρούσσου, Παιδοψυχίατρος, Πόεδρος ΕΨΥΥΠΕ Θέμα: «Η βία ως διαχρονικό φαινόμενο.  Παράγοντες κινδύνου στη σύγχρονη εποχή»
13.50 – 14.00 Εισηγητής:  Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος Θέμα: «Η τηλεόραση τροφοδοτεί ή περιορίζει τη βία;»
14.00 – 14.20 Εισηγητής: Δημήτρης Γ. Γεωργιάδης, Παιδοψυχίατρος, Πρόεδρος Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος Ενω.Ψυ.ΠΕ Θέμα: «Από τη βία στην οικογένεια στη βία στο σχολείο»
15.40 – 15.55 Εισηγήτρια: Κατερίνα Λασκαρίδου, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός Θέμα: «Παιδιά: Θύτες – Θύματα – Χαρακτηριστικά»
15.55 – 16.10 Εισηγήτρια: Πενταρβάνη Θεοδοσία, Διευθύντρια 7ου Γυμνασίου Ζωγράφου Θέμα: Σχολική βία :  «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»
16.10 – 16.30 Εισηγητής: Τσιάκαλος Γεώργιος, Καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θέμα: «Βία στο σχολείο:  Πότε πρακτική καταπίεσης και πότε στρατηγική επιβίωσης (;)»
17.10 – 17.30 Εισηγήτρια: Κουμούλα Αναστασία, Παιδοψυχίατρος, Δ/ντρια Α’ Παιδοψυχιατρικού τμήματος Π.Ν.Α. Θέμα: «Αντιμετώπιση στο σχολείο και στην οικογένεια»
17.30 – 17.45 Εισηγήτρια: Ελίζα Βόζενμπεργκ, δικηγόρος Θέμα: «Η εγκληματικότητα της εφηβείας»
17.45 – 18.00 Εισηγήτρια: Ευαγγελία Κογιαννάκη, Μέλος Δ.Σ. της Ε.Π.Α.Α., Επιμελήτρια Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθήνας Θέμα: «Η αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
 

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

11.00 Έναρξη – Παρουσίαση των εισηγητών Derek Wilson, Σχολικός  Ψυχολόγος, ΜΑ Psychology, MA Child  Psychology Colin Newton, Σχολικός  Ψυχολόγος, Σύμβουλος στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, MSc. (Educational Psychology) Bsc. (Psychology) PGCE and Special tutor (Nottingham University)
11.15 «Τα θεμελιώδη εργαλεία για πιο ειρηνικά σχολεία:     Υποστηρικτικές παρεμβάσεις με τους συνομηλίκους,  συμβουλευτική και διαμεσολάβηση: η μείωση της βίας και η ενασχόληση με τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών»
12.45 «Η αποκατάσταση των σχέσεων των μαθητών  χωρίς την εξάρτηση από την επιβολή τιμωρίας».
13.30 Ομαδική άσκηση επίλυσης προβλημάτων για να αρχίσουν οι ομάδες να σκέπτονται θετικά ώστε να βρουν τα πρώτα βήματα δράσης τους.
15.15 «Ο κύκλος των φίλων» : Υποστηρικτικές ομάδες συνομηλίκων. Οι μαθητές συνεργάζονται για την από κοινού επίλυση προβλημάτων της τάξης και υποστηρίζουν ενεργά την ένταξη και την αλλαγή της συμπεριφοράς ενός συμμαθητή τους.
16.30 «Ιστορίες από το κύκλο των φίλων/ προβολή slides/  κλείσιμο κύκλου».