Aikaterini Laskaridis Foundation-ΑΝ - Έναρξη νέου πιλοτικού προγράμματος για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης

ΑΝ - Έναρξη νέου πιλοτικού προγράμματος για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης

ΑΝ Αναγνωρίζω – Αντιδρώ – Αντιμετωπίζω

(*Eγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με αρ. αδείαςΦ.2.1/ΜΓ/66603/111050/Δ7)

Με ιδιαίτερη χαρά, ανακοινώνουμε την έναρξη του νέου πιλοτικού προγράμματος, με τίτλο ΑΝ Αναγνωρίζω – Αντιδρώ – Αντιμετωπίζω, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση και ενημέρωση για το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα της παιδικής κακοποίησης. Με σύγχρονο περιεχόμενο, οι δράσεις μας ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της καθημερινότητας και στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, οι οποίες αλλάζουν ραγδαία.

Τη δεδομένη στιγμή, με το θέμα της παιδικής κακοποίησης να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις (1.123 αναφορές για παιδική κακοποίηση το 2020. Πηγή: Το χαμόγελο του παιδιού, επιδημιολογικά δεδομένα από περίπου τις μισές χώρες στον κόσμο δείχνουν ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική βία ή παραμέληση κατά το παρελθόν έτος της έρευνας (Hillis, Mercy, Amobi, Kress, 2016), επιδιώκουμε να συνδράμουμε στην προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης κοινού, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, μέσα από δράσεις και προγράμματα που θα απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε όλους τους εμπλεκόμενους με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της γενικής και ειδικής αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές και τους σχολικούς ψυχολόγους. Για τη σχολική χρονιά 2021-2022, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 10 σχολεία στην Αττική και την Κρήτη.

Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια των δεξιοτήτων της σχολικής κοινότητας, μέσα από γνώσεις και στρατηγικές, προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να αναγνωρίζουν, να αντιδρούν και να αντιμετωπίζουν φαινόμενα κακοποίησης. Παράλληλα, προωθείται η αλλαγή, εν γένει, των κοινωνικών αντιλήψεων που προκαλούν τα φαινόμενα αυτά, η ενδυνάμωση των μαθητών, ώστε να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις που στηρίζονται στην αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό και η διευκόλυνση, εν τέλει, των παιδιών που έχουν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης να μιλούν ανοιχτά για όσα έχουν βιώσει.

Περιλαμβάνει

  • Συντονιστικές συναντήσεις με τα συνεργαζόμενα ΚΕΔΑΣΥ.
  • Επιμορφωτικές ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς, Διευθυντές και σχολικούς ψυχολόγους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
  • Βιωματικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς, Διευθυντές και σχολικούς ψυχολόγους.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα στους μαθητές της  Β γυμνασίου.
  • Υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
  • 2 ομιλίες στο σύλλογο γονέων σχετικά με το θέμα της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης.

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι Προγράμματος:

Αναστασία Κουμούλα, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Συντονίστρια Διευ/ρια Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α.

Κατερίνα Λασκαρίδη, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός BSc., MSc., Med., Υπεύθυνη του Τομέα Ψυχικής Υγείας και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε συνέντευξη της κ. Κατερίνας Λασκαρίδου για το πρόγραμμα ΑΝ, στην κ. Κατερίνα Δαφέρμου και το Mononews.

https://www.mononews.gr/politismos/katerina-laskaridi-sizitisi-ek-vatheon-gia-to-programma-an-ke-to-idrima-ekaterinis-laskaridi?amp=1

Επισυνάπτεται η περιγραφή και το ενημερωτικό έντυπο του προγράμματος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

(Τομέας Ψυχικής Υγείας)

Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, Πειραιάς

Τ: 2169003700, 2169003721

E mail: info@laskaridisfoundation.orgmentalhealth@laskaridisfoundation.org