Aikaterini Laskaridis Foundation-Ψηφιοποίηση και δημοσίευση Ελληνικού τμήματος του Αρχείου του Βρετανού Λόρδου Τόμας Κόχραν

Ψηφιοποίηση και δημοσίευση Ελληνικού τμήματος του Αρχείου του Βρετανού Λόρδου Τόμας Κόχραν

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε συνεργασία με τους απογόνους του Λόρδου Τόμας Κόχραν (Thomas Alexander Cochrane, Earl of Dundonald, 1775-1860) και των Εθνικών Αρχείων της Σκωτίας (National Records of Scotland), στο Εδιμβούργο, ανέλαβε το έργο της ψηφιοποίησης και δημοσίευσης του ελληνικού μέρους του Αρχείου του, το οποίο είχε μείνει σφραγισμένο από τον θάνατό του μέχρι σήμερα.  

Ο Λόρδος Κόχραν ήταν Βρετανός αξιωματικός του ναυτικού με σημαντική δράση στους πολέμους ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής. Τον Απρίλιο του 1827 εξελέγη από την εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, με διάταγμά της «αρχηγός των δυνάμεων της θάλασσας». Ο Ανδρέας Μιαούλης με μεγαλοθυμία του παρέδωσε την αρχηγία του Στόλου, την οποία διατήρησε μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, οπότε αναχώρησε για την Αγγλία.

Την επίβλεψη του έργου έχουν αναλάβει οι ιστορικοί Δρ. Κατερίνα Γαλάνη και Δρ. Κωνσταντίνος Θανασάκης. Η εργασία προχωρά και αναμένεται ολοκλήρωση περι τα τέλη του 2023, οπότε θα διατεθεί για μελέτη και αξιοποίηση, αφού αναρτηθεί στον ειδικό ιστότοπο των ψηφιακών αρχείων του Ιδρύματος.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” και μάθετε για όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται: www.protovoulia21.gr