Aikaterini Laskaridis Foundation-Υποστήριξη Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Υποστήριξη Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο της Επετείου. Από τον Μάρτιο του 2018 ανέπτυξε ένα σύνολο δράσεων εθνικής εμβέλειας που ανέδειξαν πολυδιάστατα τον Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Οι δράσεις του ΕΙΜ, με τίτλο ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21, κορυφώθηκαν τον Μάρτιο του 2021 με τη μεγάλη επετειακή έκθεση για τον Αγώνα του 1821 στην έδρα του στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Το ίδιο χρονικό διάστημα τμήματα της έκθεσης ταξίδεψαν σε δέκα μουσεία και πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας, ενώ μια ειδικά σχεδιασμένη πλωτή έκθεση για τον Ναυτικό Αγώνα διέπλευσε με ιστιοφόρο το Αιγαίο.

Ο τίτλος ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21 εμπεριέχει την οικεία σε όλους φράση Επανάσταση του 1821. Στόχος του Μουσείου ήταν να ενθαρρύνει τον αναστοχασμό, τον διάλογο και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, επανασυστήνοντας στο σημερινό κοινό τα κειμήλια των συλλογών του. Ο τίτλος αποτέλεσε και μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να συζητήσουν τις ιδέες, τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μέσα από τη σύγκρουση, τη ζύμωση και τη σύνθεση ποικιλόμορφων συστατικών στοιχείων από διαφορετικές αφετηρίες και παραδόσεις.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στήριξε την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους υλοποίησης των οκτώ (8) από τις περιφερειακές εκθέσεις που διοργάνωσε το Μουσείο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι εκθέσεις αυτές φιλοξενήθηκαν στους εξής φορείς της περιφέρειας:

Το εγχείρημα υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το εύρος των δραστηριοτήτων υπό την εποπτεία Επιστημονικής Επιτροπής από τους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.κ. Νίκο Αλιβιζάτο, Θάνο Βερέμη και Μαρία Ευθυμίου. 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” και μάθετε για όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται: www.protovoulia21.gr