Aikaterini Laskaridis Foundation-Βιβλιοπαρουσίαση:

Βιβλιοπαρουσίαση: "Αποδομώντας την παγίδα του Θουκυδίδη"

Υψηλή στρατηγική και γεωπολιτικός ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Πανεπιστήμιου του Πειραιά διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αθανάσιου Πλατιά και Βασίλη Τρίγκα, Αποδομώντας την παγίδα του Θουκυδίδη. Υψηλή στρατηγική και γεωπολιτικό ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας, από τις εκδόσεις Δίαυλος, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Ποιες είναι οι στρατηγικές συνέπειες της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας τα τελευταία σαράντα χρόνια;  Τι οδήγησε στην αλλαγή του μεταπολεμικού συσχετισμού δυνάμεων; Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ σήμερα; 

Για να απαντήσουν σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα πολλοί  αναλυτές επικαλούνται τη διαχρονική σοφία του Θουκυδίδη. Ατυχώς, η πρόσφατη παρερμηνεία με τη δημοφιλή ονομασία «η Παγίδα του Θουκυδίδη» έχει οδηγήσει αναλυτές και πολιτικούς σε αλληθοφανείς πλην εσφαλμένους παραλληλισμούς μεταξύ Πελοποννησιακού Πολέμου και σύγχρονων σινο-αμερικανικών σχέσεων. 

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων “Δίαυλος”, του Αθανάσιου Πλατιά και Βασίλειου Τρίγκα αποδομείται η συλλογιστική της «Παγίδας του Θουκυδίδη» που εσφαλμένα εδράζεται στη λογική της αναπόφευκτης κλιμάκωσης. Παράλληλα, ακολουθώντας τη σύνθετη λογική της θουκυδίδειας προσέγγισης παρουσιάζει 7 κρίσιμες στρατηγικές αναλογίες με τις σινο-αμερικανικές σχέσεις. 

Ο Αθανάσιος Πλατιάς είναι Καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ο Βασίλειος Τρίγκας επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Κολέγιο Σβάρτσμαν του Πανεπιστημίου Τσίνγχουα στο Πεκίνο.

Ομιλητές:

Προκόπιος Παυλόπουλος, Επίτιμος Καθηγητής  ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκός, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, τέως Υπουργός.

Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια και Κοσμήτορας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Ομότιμος Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, τέως Υπουργός, τέως Ευρωβουλευτής.

 

Συντονίζει η Μαριλένα Κοππά, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο, τέως Ευρωβουλευτής.