Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης της Πάνσεπτης Εικόνας της Παναγίας Παμμακαρίστου, του ιερού κειμηλίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που αποτυπώνει την ιστορία του Βυζαντίου από τα μέσα του 12ου αιώνα.
Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας Παμμακαρίστου παραδόθηκε στην ΑΘΠ Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Ιουνίου στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Κατά την τελετή παράδοσης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Πάνος Λασκαρίδης επεσήμανε πως «αποτελεί μεγάλη τιμή για το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, την οικογένειά μου και εμένα η εμπιστοσύνη με την οποία μας περιέβαλλε η ΑΘΠ κ.κ. Βαρθολομαίος με την ανάθεση της χορηγίας για την αποκατάσταση τής ψηφιδωτής εικόνας της Παμμακαρίστου. H συντήρηση και αποκατάσταση, υπό τη διεύθυνση και καθοδήγηση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Στεφανίας Χλουβεράκη, έγινε με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της επιστήμης. Σήμερα, είχα την τιμή να παραδώσω το έργο ολοκληρωμένο, με την επανατοποθέτηση της Ιεράς Εικόνας στη θέση της, εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση και εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εξαιρετικής δράσης που ολοκληρώθηκε αισίως σήμερα».
Οι εργασίες άρχισαν στο τέλος του 2019 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2023. Μετά την αφαίρεση των μεταλλικών φύλλων που κάλυπταν το έργο μέχρι και το 1933, οι αποκαταστάσεις έγιναν ψηφίδα προς ψηφίδα, με χρυσές υάλινες ψηφίδες. Ιδιαίτερος σχεδιασμός έγινε για το απολεσθέν τμήμα της κόμης και του λαιμού του Ιησού, βάσει του κοντινότερου προτύπου που εξευρέθηκε μετά από ενδελεχή βιβλιογραφική έρευνα, και συνεργασία με ειδικούς στην Βυζαντινή εικονογραφία.
Οι ψηφιδωτές εικόνες της Παμμακαρίστου και του Ιωάννη του Προδρόμου αποτελούν δύο από τα έντεκα φορητά ψηφιδωτά μεγάλου μεγέθους που σώζονται σήμερα και επομένως η συστηματική μελέτης της εικόνας κατά τη διάρκεια του έργου της συντήρησης συνέβαλε στην απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας στην κατανόηση αυτών των σπάνιων έργων, καθώς και τη συντήρηση και προστασία τους ώστε να παραδοθούν ασφαλή στις επόμενες γενιές.